Arduino Ders 10: 8×8 LED Matrix Kullanımı
8×8 LED Matrix, 8 satır ve 8 sütun olmak üzere nokta şeklinde ledlerden oluşmaktadır. Bu led matrisleri kullanarak çeşitli şekiller ve yazılar oluşturabiliriz ve bu şekil ve yazıların animasyonlu olmasını da sağlayabiliriz.
Bu yazımızda 8×8 LED Matris kullanarak yanıp sönen bir gülen yüz oluşturacağız. Bu uygulamayı yaparak modülün çalışma mantığını kavrayabilir; kendi şekil, yazı ve animasyonlarınızı oluşturabilirsiniz.
1. Arduino devresi hazırlanır.
Gerekli Malzemeler:
- 1 adet arduino
- 1 adet 8×8 LED Matrix
- 5 adet erkek-dişi jumper kablo
- 8×8 LED Matrix’in VCC pini arduinonun 5v pinine, gnd pini arduinonun gnd pinine bağlanır.
- 8×8 LED Matrix’in DIN pini arduinonun 7. Sayısal pinine, CS Pini 6. Sayısal pinine ve CLK pini 5. Sayısal pinine bağlanır.
2. mBlock programı kullanılarak kod blokları oluşturulur.
- 8×8 Led Matrix komutlarının mBlock programında kullanılabilmesi için uzantı olarak eklenmesi gerekmektedir. Uzantılar menüsünde bulunan "Uzantıları Yönet" seçeneği kullanılarak "dotmatrix TR" uzantısı indirilir.
- mBlock programında bulunan veri bloğu kullanarak yüz adında bir blok oluşturulur ve yukarıdaki komutlar tanımlanır. Bu komutlar 8×8 LED Matrixteki noktaların bazı satır ve sütunlarının yanmasını ve gülen yüz şeklinde görünmesini sağlayacaktır.
- Öncelikle Matrix’in DIN, CS ve CLK uçlarının arduinoda bağlı olduğu sayısal pin numaraları yazılır ve led ekranın parlaklığı ayarlanır.
- Çok fazla komut kullanmamak adına 8×8 matrixte tekrar eden komutlar döngü içerisinde tanımlanmıştır. Burada x değişkeni satırı y değişkeni ise sütunu ifade etmektedir. Döngü içerisinde bulunen komutlar yüz çevresideki ledlerin yanmasını sağlamaktadır. Diğer komutlar ise gülen yüzün denk geldiği satır ve sütunda bulunen ledlerin yanmasını sağlamak için kullanılmaktadır.
- Yukarıda yer alan komutlar 8×8 LED Matrix’teki tüm ledlerin sönmesini sağlamak için tanımlanmıştır. Öncelikle “kapat” adında bir blok tanımlanır ve komutlar eklenir.
- Tüm noktaların sönmesi çin X ve Y değişkenlerini 0 olarak tanımlayarak birer birer artmasını sağlamamız gerekmektedir.
- Her bir artışta “LED Ekran (kapat) LED satır x sütun y” komutunun çalışması ve o noktadaki LED’in sönmesi sağlanmaktadır. 8 satır ve 8 sütun olması sebebiyle iç içe “8 defa tekrarla” komutu kullanılmıştır ve bu komut toplamda 64 kez çalışarak bütün LED’lerin sönmesini sağlamıştır.
- Yukarıdaki komutlar sürekli olarak 0.3 saniyede bir tanımlı yüz ve kapat komutlarının sırasıyla çalışmasını sağlamaktadır. Böylelikle 8×8 LED Matrix’te 0.3 saniyede bir gülen yüz şeklinin görünüp kaybolması sağlanmış olur.
Uygulama videosu için instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.
Görüntülenme Sayısı: 441