Small Basic Ders 6: Diziler
Programlamada değişken içerisinde tek bir veri saklanırken diziler içerisinde birden fazla veri saklanabilmektedir. Aynı tipteki birden fazla veriyi tek bir dizi içerisinde saklayarak index numarası ile veriyi çağırarak kullanabiliriz. Diziler bir defada birden fazla değer tutan değişkenler olarak kabul edilebilir.
1. Dizilerin kullanımı
Bir program içerisinde birden fazla kullanıcı adının saklanması durumunda her bir kullanıcı adı için ayrı bir değişken kullanmak çok fazla komut kullanılmasına ve karmaşaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda dizi değişkeni kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
Örneğin: 5 farklı kullanıcı adının girildiği bir programda değerleri dizi içerisinde saklayan programın komutları aşağıdaki gibi olmalıdır.
Yukarıda yer alan komutların çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
2. Dizilerin İndexlenmesi
Diziler indexlenirken yalnızca sayılar kullanılmaz. Sayılar yerine metinsel ifadeler kullanmamız gereken durumlar da olabilir. Örneğin: Bir kullanıcıya ait isim, yaş ve şehir gibi bilgiler dizi içerisinde aşağıdaki gibi saklanabilmektedir.
Yukarıda yer alan komutların çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
3. Çok boyutlu dizi kullanımı
Programda bazı durumlarda birden fazla kullanıcının birden fazla bilgisi saklanmak istenebilir. Böyle durumlarda çok boyutlu dizi kullanılmaktadır. Aşağıdaki programda 3 farklı kullanıcının şehir ve telefon bilgisi 2 boyutlu dizi kullanılarak saklanmıştır.
Yukarıda yer alan komutların çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
4. Tablolarla dizi kullanımı
Tabloların satır ve sütunlardan oluşan yapısı iki boyutlu dizi kullanımına oldukça uygundur. Aşağıda verilen komutlar bir tablo içerisine kutular yerleştiren komutları içermektedir. Bu uygulama 2 boyutlu dizi kullanılarak çok daha kolay bir şekilde yapılmıştır.
Komutların Açıklaması
- Yukarıdaki komutlarda satır ve sütun için iç içe 2 adet for döngüsü kullanılmıştır. Bu döngüler 1’den başlayarak 8’e kadar devam eder. Dıştaki döngünün her turunda içteki döngü 8 defa çalışmaktadır. 2 döngü toplamda 8×8=64 adet kutu çizimi yapılmasını sağlar.
- GraphicsWindow.BrushColor=GraphicsWindow.GetRandomColor() komutu rastgele renk üretmektedir. Böylelikle her bir kutunun içi farklı renkte olacaktır.
- Kutu[satir][sutun]= Shapes.AddRectangle(40,40) komutu ile 40’a 40 boyutunda karenin dizi değişkenine aktarılması sağlanır.
- Shapes.Move(kutu[satir][sutun], sutunx40, satırx40) komutu ile bir üste oluşturulan dizinin, “sutunx40” x konumuna ve “satırx40” y konumuna gelmesi sağlanmış olur.
Yukarıda yer alan komutların çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
Görüntülenme Sayısı: 340